Η εξέλιξη της Hästens στους αιώνες

Έξι γενιές δεξιοτεχνών οδήγησαν την εταιρεία Hästens στο να αποτελεί σήμερα την κορυφαία εταιρεία στην τέχνη των στρωμάτων. Κάθε γενιά έχει παίξει τον ρόλο της στη διαμόρφωση της εταιρείας, την κουλτούρα της και την πορεία που έχει διαγραφεί μέχρι σήμερα.

Από μία οικογενειακή επιχείρηση μετεξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διάσημα εμπορικά σήματα στον κόσμο. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη στην τεχνική των στρωμάτων.

Η Hästens είχε την τιμή και το προνόμιο να αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή της σουηδικής βασιλικής αυλής για τρεις γενιές. Σχεδόν εκατό χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας η Hästens χρήστηκε ως Royal Purveyor από το βασιλιά της Σουηδίας το 1952, Gustav VI Adolf και από τότε παραδίδει προϊόντα στη Βασιλική Αυλή. Ο τίτλος Royal Purveyor αποτελεί σήμα κατατεθέν της σουηδικής ποιότητας και κορυφαίας σκανδιναβικής σχεδίασης.

Η πρώτη γενιά

Η πρώτη γενιά αφορά την ιστορία του Pehr Adolf, που μεγάλωσε σε μία οικογένεια με 6 αδέλφια σε ένα μικρό σπίτι έξω από το Örebro. Τα Χριστούγεννα του 1839 η μητέρα της οικογένειας έχασε τη ζωή της εξαντλημένη από τις σκληρές συνθήκες της εποχής. Κατά τη δεκαετία του 1800, η ​​φτώχεια βασιλεύει στη Σουηδία και το ένα τρίτο του πληθυσμού μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Ο πατέρας του Pehr Adolf μένει στη Σουηδία και, καθώς τα παιδιά τους μεταδίδει τη σημασία της εμπειρογνωμοσύνης τόσο ως ειδικευμένου τεχνίτη όσο και ως εμπόρου λέγοντας του ότι «θελω να είσαι καλύτερος από εμένα. Να μάθεις ένα επάγγελμα που θα πρσοφέρει στους ανθρώπους κάτι που πραγματικά χρειάζονται”. Ο Pehr Adolf γίνεται ένας νεαρός άνδρας με μεγάλες φιλοδοξίες, αποφασισμένος να γίνει κατασκευαστής σελών. Η απόφαση δεν θα αλλάξει μόνο τη δική του ζωή, αλλά των παιδιών του και των επόμενων γενεών.

Στην ηλικία των 18 ετών, ο Pehr Adolf γίνεται μαθητευόμενος κατασκευαστής σέλας, κατασκευάζοντας εξαιρετικές σέλες με σουηδικό δέρμα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 22 Μαρτίου 1852, του απονεμήθηκε το πιστοποιητικό του Master Saddler από τον βασιλιά της Σουηδίας. Εκτός από τις σέλες και τα λουριά, τα καθήκοντα του  περιλαμβάνουν την κατασκευή των καλύτερων στρωμάτων μαλλιών από ουρά αλόγου και δερμάτινων ειδών.

Με μεγάλη υπερηφάνεια, ο Pehr Adolf εκπληρώνει τα όνειρά του και του πατέρα του. Σύντομα παντρεύεται την αγάπη της ζωής του Elisabeth Charlotta Carolina Almblad. Τελικά το ζευγάρι μετακομίζει στη μικρή κοινότητα Hed έξω από την πόλη Köping με τα τρία παιδιά τους, Adolf Fredrik, Ida Elisabeth και Per Thure. Και οι δύο γιοι ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους. Ο Αδόλφος Φρέντρικ γίνεται εν συνεχεία πολιτικός που προηγείται της εποχής του, εκστρατεύοντας ενεργά και με πάθος για την ισότητα των φύλων.

Σήμερα

Το 1988 ο Jan Ryde αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας. Το ταξίδι του Jan Ryde Hastens διαμορφώνεται εν μέρει από μια ιστορία αγάπης, όταν συναντά το πιο όμορφο κορίτσι που έχει δει ποτέ: την Anne-Lie από το Köping. Έχοντας βάλει το μυαλό του σε μια καριέρα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο στο Linköping, όπου δίδασκε φοιτητές στη βιομηχανική οικονομία και ήταν υποψήφιος για διδακτορικό, αποφάσισε να αφήσει τη ζωή του πανεπιστημίου πίσω και να επιστρέψει στο σπίτι για να διαχειριστεί τις δραστηριότητες του Hästens και να δημιουργήσει οικογένεια. Σήμερα, ένας από τους τέσσερις νεαρούς γιους της οικογένειας έχει ήδη μπει στην επιχείρηση. Υπό την ηγεσία του Ryde, η εταιρεία έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην παγκόσμια ζήτηση για καρό κρεβάτια με φυσικά υλικά.

Το 1995, ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf έχρισε την Hästens ως Royal Purveyor για δεύτερη φορά. Η ζήτηση για κρεβάτια Hästens συνέχισε να αυξάνεται και το 1998 αποφασίζεται η επέκταση του εργοστασίου. 50 χρόνια μετά το σχεδιασμό του πρώτου εργοστασίου ονείρων στην αρχή της καριέρας του, ο διάσημος πλέον αρχιτέκτονας Ralph Erskine επέστρεψε για να σχεδιάσει τις περαιτέρω επεκτάσεις του κτιρίου του εργοστασίου.

Ο Jan μεταφέρει με υπερηφάνεια τις κύριες παραδόσεις στον 21ο αιώνα και σήμερα, η μικρή οικογενειακή εταιρεία έχει επεκτείνει τις αγορές της σε 37 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Τα κρεβάτια είναι ακόμα χειροποίητα με τα ίδια φυσικά υλικά και το ίδιο πνεύμα αριστείας που είχε Pehr Adolf έφτιαξε τα πρώτα του κρεβάτια πριν από 160 χρόνια.

More Posts

Παγκόσμια ημέρα του ύπνου;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου δημιουργήθηκε το 2007 και διοργανώνεται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ύπνου (World

Share:

Shopping cart
Sign in

No account yet?

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Start typing to see products you are looking for.